Salkaházi program

Kriza Ákos: "Napirenden a Salkaházis tízezer forint emelése"

A Miskolci Naplóban Kriza Ákos polgármestert a Salkaházi Program bővüléséről, a 10 ezer forint esetleges emeléséről, a város bővülő lehetőségeiről kérdeztük.

- Az elmúlt héten szinte bombaként robbant a nyugdíjasok körében Miskolcon a hír, hogy a városvezetés emelni kívánja a Salkaházi Programon belül a miskolci szépkorúak egyszeri éves, 10 ezer forintos juttatását. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta lapunknak, hogy a javaslat az Ön asztalán van! Szabad tudni a részleteket?

 - Először is tisztázzuk azt, hogy nem csak önmagában egy pénzemelési javaslatról van szó, hanem egy átfogó, a Salkaházi Program egészére vonatkozó új koncepció van az asztalomon. Még februárban, a Kocsonya Farsang után kértem a program szervezőit és a hivatal illetékes munkatársait, hogy vizsgálják meg azon javaslatokat, amelyeket a programban résztvevő több, mint 30 ezer nyugdíjasunk javasolt, netán bírált, vagy felvetett abban a válaszlevélben, amit a program keretén belül visszaküldtek.

Ennek közvetlen folytatása volt a több mint 40 nyugdíjas szervezettel, klubbal való személyes egyeztetésünk, ahol Kiss János alpolgármester és Soós Attila, a Fidesz frakció részéről, egyeztettek az érintettekkel. Mindezek alapján született meg egy új, igencsak pozitív nyugdíjas csomagunk, amely hamarosan a közgyűlés elé kerül. Ennek a programnak valóban van egy olyan eleme, ami a 2014 óta bevezetett évi egyszeri 10 ezer forint emelésére vonatkozik.

- A kormány 0.9 százalékkal emelte a nyugdíjakat. A Salkaházis 10 ezer forint emelésének van ehhez köze?

- Véletlen az egybeesés. Mint említettem, már februártól formálódik a nyugdíjas programunk bővítésének ügye. Egyszerűen most értünk e munka végére. Egyébként, ha már nyugdíj! Annyit tisztázzunk a tényszerűség kedvéért, hogy az MSZP-SZDSZ kormányok idején igaz, hogy 5 százalékos emelést hajtottak végre, na de 7-8 százalékos inflációt produkáltak. A Fidesz- kormány elmúlt hat évében az inflációt megfékeztük, s a nyugdíjas fogyasztói kosár reál értékben összesen 8 százalékkal emelkedett, ha a mostani 0.9 százalékot is hozzá adjuk. Akkor melyik kormány alatt volt nagyobb a reál növekedés? A Fidesz alatt.

De, hagyjuk ezt, mert saját édesanyámnak sem tudom ezt elmagyarázni, ahogy minden szépkorú az országban politikusok úri huncutságának tartja az ilyen számokkal való zsonglőrködést.

- Döntés mikorra várható?

- A felelőtlen költekezéseket soha nem engedtem meg. Ezután sem fogom. A város lassan-lassan a fejlesztések, munkahelyteremtések terhei mellett is, úgy tűnik, befordul az egyensúlyi állapotba. Ezért dolgoztunk az elmúlt hat esztendőben. Felelőtlen osztogatásokba, fizetésemelésekbe eddig sem mentem bele, ezután sem fogok. De az biztos, hogy a munkában eltöltött évek után nyugdíjasainkra nem tekinthetünk úgy, mintha ők a város számára nem végeznek nagyon is fontos munkát. Ők azok, akik segítenek a háztartást vezetni, ők viszik-hozzák az unokákat óvodáinkba, iskoláinkba, ők adják a szolgáltató szektorunk fogyasztóinak több mint egyharmadát. Mindezt egy városnak meg kell becsülnie! Ez volt nyugdíjas politikám alappillére. A saját életút alapján kapott nyugdíj mellé a nyugdíjasokat lehetősége szerint a közösségnek, amelyért dolgoztak, is meg kell becsülnie. Ez fejeződik ki magában a Salkaházi Programban, s az egyszeri, kézzel fogható anyagi juttatásban is.

A turizmus, és az ipar helyi adóinak bővülése, bevételeink alakulása tartalmazza annak lehetőségét, hogy esetleg emeljük az éves egyszeri juttatást, és én magam hajlok is erre, de előbb meg kell győződjek ennek stabil lehetőségéről, és fenntartható voltáról. Ezt a napokban fogom megtenni.

- Milyen más új elemekkel bővül majd a Salkaházi Program?

 - A Salkaházi közösségünk több javaslattal is élt. A most hétvégi színházi előadás is az ő javaslatukra került be az idei programba. És frenetikus a sikere. Kígyózó sorokban, mindössze három és fél óra alatt elkeltek a jegyek. Nyilván egy 650 férőhelyes színház nem tudja kielégíteni a 30 ezernél is több Salkaházi közösséget. De azt máris támogatom, hogy tavasszal és ősszel legyen egy-egy Salkaházi színházi előadás. Szeretném hangsúlyozni, mindez jövőtől lép életbe. Az idén a megszokott rendben és összegekkel dolgozunk. Megfontolás alatt van egy Salkaházi busz rendszerbe emelése is, melyet önköltségen vehetnének igénybe a nyugdíjas klubok szervezetek.

Ezek mind illeszkednek az én és a városvezetés közösségépítési felfogásába. De minden eleméről a program bővítésnek hadd ne nyilatkozzak még. Az azonban biztos, hogy mi mindig meg fogjuk becsülni a szépkorúak nyugdíjasként végzett mindennapi munkáját, és a városban, városért ledolgozott életútjukat, függetlenül attól, hogy ki dolgozott főorvosként, vagy épp takarítóként. Egy város életében a kettő ugyanolyan fontos: a gyógyítás is és a tiszta utca is. Ez az, ami kifejeződik az új Salkaházi koncepciónkban.(Forrás: Miskolci Napló/minap.hu)